Eftertänksamhet i skärgårdsmiljö

Det är något med Anneli Furmarks grafiska roman ”Fiskarna i havet” som gör att den stannar kvar hos mig, länge. Kanske är det den lite vemodiga historien eller de fint tecknade karaktärerna, men mest tror jag att det beror på Furmarks vackra illustrationer. Fast illustrationer är lite fel ord att använda i det här sammanhanget, många av sidorna är mer som målningar eller konstverk, som kombinerats med några skissartade enkla streck.

Romanen består av den aspirerande konstnären Helens dagböcker, skrivna under tidigt 1990-tal när hon gick på en konstskola belägen i den bohuslänska skärgården. Boken börjar med att hon flera år senare ser hon tillbaka på den här politiskt omvälvande perioden och skäms lite över att hon då inte skrev någonting om världssituationen:
”Det är nittio procent jävla kärlekstrassel och amorösa äventyr, och nio komma nio procent konst. Och så världspolitik kanske en promille då.”

Furmarks Helen är en ganska osäker kvinna. Hon tvivlar på om hon är tillräckligt begåvad för att bli konsnär, och avundas de kurskamrater som verkar vara säkra på sin begåvning och sitt konstnärliga uttryck. Särskilt avundas hon Irene som hon delar ateljé med, som verkar vara full av kreativitet och storslagna planer. Mellan Irene och Helen utvecklas en nära vänskap som utvecklas till något mer. Men är det kärlek eller är det bara en rädsla för ensamheten?

”Fiskarna i havet” känns verkligen som en dagbok i dess personliga tilltal och lite navelskådande reflektioner. Visst kan man bli lite arg på Helen ibland för hennes ständiga osäkerhet, men samtidigt är hon så sympatisk att det inte går att låta bli att känna med henne.
Lågmäldheten och stillheten i den här boken tilltalar mig väldigt mycket. Det finns en eftertänksamhet i både text och bild som jag inte funnit i många andra grafiska romaner. Kanske är den den som stannar kvar hos mig, som får mig att tänka på denna pärla till bok långt efter avslutad läsning.

Anneli Furmark – Fiskarna i havet (Kartago, 2010)

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s