M som i Makt

Dags för ännu en bokstav i Bokfrågornas ABC, nämligen M:

1. Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
Alla böcker som handlar om personer med ätstörningar handlar också mycket om mat (eller bristen på den, eller missbruket av den). En av mina stora favoriter i genren är Anna Jörgensdotter ”Pappa Pralin”.
Huvudkaraktären Andrea tillbringade sina tonårstid med att hetsäta choklad och möter sitt livs stora kärlek när hon är inlagd för behandling av sin anorexia. Hennes liv är en ständig balansgång mellan frosseri och svält, mellan självhat och total hybris, mellan kärlek och självdestruktivitet. Och ett ständigt räknande av antal kalorier i en Varma Koppen eller ett glas vin…

2. Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
Jag läser inte memoarer. Fiktionaliserade romaner som bygger på en författares liv; gärna. Men renodlade memoarer är verkligen inte min genre, så jag svarar ”pass” på den här frågan.

3. Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?

Margarert Atwood är en stor favorit i Bokstävlarnas värld.
Hon är en mästarinna när det kommer till skarpa psykologiska skildringar, och rör sig ledigt mellan olika genrer. ”The Blind Assassin”, som hon vann priset för, hör inte till mina absoluta favoriter bland Atwood-böcker, men är ändå en fascinerande berättelse om en ytterst dysfunktionell familj.

4. Jag söker också en bok om makt.
George R R Martins fantasyepos ”A song of Ice and Fire” är en enda lång maktkamp om järntronen i Westeros. Till skillnad från mycket annan high fantasy så handlar kampen inte så mycket om Good vs Evil, utan de olika fraktionerna har sina egna skäl och bevekelsegrunder till hur de agerar. Visst är den intigrerande drottningen Cersei en ytterst obehaglig kvinna, men hon är ändå intressant i sin kamp för att få makt trots att hon råkar vara kvinna i en mansdominerad värld.

5 kommentarer

    1. Vad kul att du också gillar Pappa Pralin, tycker att den har blivit lite orättvist bortglömd av de flesta.

      Kan verkligen rekommendera Atwood, en fantastisk bra för fattare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s