Borås tidnings debutantpris

Idag är det utdelning för det svenska litterära pris som jag personligen tycker är mest intressant; Borås tidnings debutantpris.
Många är de författare som jag har läst som har fått det här språket. BT har en tendens att belöna språklig lekfullhet framför mer traditionell form, men pristagarna brukar alltid vara mycket läsvärda. Till skillnad från andra litterära pris är dessutom juryn mycket bra på att även uppmärksamma kvinnliga författare. Fem av de nio 2001-2009 pristagarna har varit kvinnor, vilket är en närmast häpnadsväckande statistik.

Årets nominerade är: Henrik B Nilsson, Susanne Axmacher, Johan Kling, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Viktoria Myrén.

Jag har bara läst de två sistnämna författarnas böcker, men om man ska gå på hur mycket uppmärksamhet en bok har fått i bokbloggosfären så är Johan Kling med debuten ”Människor helt utan betydelse” den solklara vinnaren.

Vilken är din favoritkandidat till priset?

Edit: Johan Kling vann årets debutantpris, precis som jag hade gissat. Välförtjänt verkar det vara, om man läser alla positiva omdömen hans roman har fått.

8 kommentarer

 1. ”Fem av de nio 2001-2009 pristagarna har varit kvinnor, vilket är en närmast häpnadsväckande statistik. ”

  Tragiskt att man ska behöva bli förvånad öven sån sak, men så är det ju… :/

  1. Det är rätt sjukt faktiskt att det ser ut som det gör. Att man blir glad över att det finns ETT litterärt pris som faktiskt verkar tycka att kvinnor kan skriva lika bra böcker som män.
   De skulle behöva dela ut nobelpriset i litteratur till kvinnor i hundra år i rad för att få samma fördelning som för det här priset – och chansen för det är ju inte direkt den största.

 2. Eftersom jag inte läst någon av de andra men håller på att läsa ”I en familj finns inga fiender” håller jag på Viktoria Myrén. En bok som växer ju längre in jag kommer…
  Spännande att du klurar på bokpaket :)

  1. Jag gillade också den boken väldigt mycket, men min gissning om johan Kling som pristagare stämde ju.

   Ja, det ska bli kul att se om du gillar det sen! :)

  1. Det verar vara många som blivit förtjusta i den boken, så jag förstår verkligen att den vann. Jag har känt länge att jag har velat läsa den, men nu blev jag såklart lite xtra sugen.

 3. Jag vill också stämma in i hyllningskören för Johan Klings bok. Tyckte mycket om den. Har precis börjat läsa ”Naturen” och tror att jag tycker mycket om den också. En känsla bara några sidor in..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s