Älskansvärd 65-åring

Det är väl ingen litteraturintresserad som har missat att Mumintrollen fyller 65 år i år?
1945 gavs den allra första muminboken ”Småtrollen och den stora översvämningen” ut, vilket gör att muminfamilejn och deras vänner i år fyller folkpensionär.

Alfabeta förlag har lagom till födelsedagen passat på att återigen ge ut Tove Janssons serier om Mumin igen, i tre fina inbundna volymer (del 3 kommer ut i maj i år). Denna serie publicerades första gången 1954 i London Evening News, innan de spreds över världen och slutligen trycktes i ca 40 länder.

Jag älskade de här serierna när jag var barn. De fanns på mitt fritids i albumform och jag läste dem om och om igen, speciellt de kvällar när vi bara var fem barn kvar som rastlöst väntade på att bli hämtade. Jag var en storkonsument av serier redan då, men någonting med Tove Janssons serier om Mumindalen fick mig att återkomma gång på gång.

Efter att nu ha läst om de två första albumen så förvånas jag över hur roliga jag tycker att serierna fortfarande är. I de allra flesta fall så ändras ju ens smak genom åren (tack och lov, annars skulle jag fortfarande livnära mig på polarkakor och micrade köttbullar), men det finns en del saker som är såpass bra att de håller oavsett ålder.
Muminserierna har den fördelen att de går att läsa på flera sätt, i flera nivåer. Jag tror knappast att jag som barn riktigt förstod ironin i ”Vi börjar ett nytt liv”, där två profeter dyker upp i dalen och börjar predika två rakt motsatta läror som invånarna såklart tar till sig direkt. Men jag tyckte garanterat ändå att det var roligt att muminpappan flyttar ut i klätterträdet för att leva ett fritt liv.

Att Tove Jansson var en mycket begåvad konstnär märks i varje liten serieruta. Varje stripp är detaljerad, men ändå välavvägd, som ett konstverk i miniatyr. Inte konstigt att Mumintrollen numera återfinns på både muggar, barnpyjamasar, örngott och teburkar.
Precis som Astrid Lindgren så tycks Tove Jansson bara bli mer och mer populär för varje år som går. Förhoppningsvis leder den här nyutgivningen av hennes serier att en ny generation läshungriga barn får möta de vimsiga, kreativa och ytterst älskansvärda mumintrollen.

Tove Jansson – Mumin: Tove Janssons samlade serier, del 1 & 2 (Alfabeta 2009)

6 kommentarer

 1. Som det lite fåfänga mumintroll han är så friserar sin ålder något. ”Mumintrollet fick sitt utseende nångång i början av trettiotalet, då var han en signatur[…] 1938 kom han för första gången in i en berättelse och fick sitt namn” – Tove Jansson i en katalogtext.

  1. Jag läste också något om att han varit en signatur från början och sen blev en karaktär, fast i den texten så stod det 1943? Jag har också läst en massa bloggar/tidningsartiklar/liknande som hävdar att Mumin fyller 60 i år.
   Förrvirringen verkar stor.

   Men jag gick efter det ”officiella firandet”. Det är ju en ganska gullig jubileumssida de byggt ihop om inte annat? :)

   1. Lite extra muminuppmärksamhet kan aldrig skada.

    Varifrån man räknar ett jubileum är ofta lite arbiträrt. Det är inte direkt felaktigt. Mumindal-konceptet växte fram gradvis.
    Kometen kommer torde vara den man räknar från om han blir ytterligare yngre.

    Så länge man inte räknar den första japanska tecknade muminfilmen som Mumintrollets födelsedatum så är jag nöjd.

 2. Mina favorit-muminserier är faktiskt ur brodern Lars produktion. Han tog ju över dem, det är bara de tidigare som är Toves. Jag har fått för mig att den här nyutgivningen bara är av Toves muminserier, tyvärr.

  1. Ja, det verkar som att utgivningen bara gäller Toves serier.

   Men var det Lars serier som släpptes i tidning i Sverige under 80-talet? Jag köpte en del såna, och de skiljde sig rejält från albumen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s