Jag vill ha fantasy!

Kanske är det den ständiga snöstormen som har fördunklat mitt sinne, men de senaste dagarna har jag varit så himla sugen på fantasy. Alltså en sådan där tokepisk fantasyserie i alldeles för många delar med en massa alldeles för detaljerade stridsscener. Ett sådant där epos som får en att drömma på nätterna om ringbrynjor, profetior, magi och mystiska ruiner från någon svunnen civilisation .

Så nu behöver jag tips från er fantasyläsare!
Jag behöver hitta någon ny serie, en ny författare att drunkna så smått i. Tidigare favoriter inom genren är George R R Martins ”A Song of Ice and Fire”, Robin Hobbs böcker om narren och Katherine Kerrs böcker om landet Deverry. Jag är inte särskilt förtjust i David Eddings eller Tad Williams – som för mig är alltför förutsägbart och lättuggat.
Böcker med kvinnliga protagonister efterlyses särskilt eftersom de verkar vara närmast utrotningshotade inom genren.

Så; hit me with your best shot!

21 kommentarer

  1. Jag har inte läst dem, men de verkar absolut intressanta. Visst är det en kvinnlig huvudperson (eller är det bara som jag har fått för mig)?

   1. Ja, det är en kvinnlig huvudperson som är soldat och det är inget konstigt i böckerna, utan en stor del av soldaterna är helt enkelt kvinnor. Så det brukar framhävas som en ganska jämställd fantasy-serie. Sedan har den någon slags religiöst tema också som man bör stå ut med, men jag vet inte hur framträdande det är. Har nämligen inte läst böckerna själv, däremot har jag fantasyälskande vänner som verkligen gillade Paksenarrion-serien.

    1. Mm, Paksenarrion-serien är en av mina favoriter som jag läst hur många ggr som helst. Helst med rysk folkmusik i bakgrunden.. haha, vet inte varför musiken. Har funderat på att läsa mer av Elizabeth Moon. Hon har tydligen gett ut en del noveller. Har enbart tvekat då dom är på engelska och jag föredrar att läsa på svenska. Men verkar vara så med fantasy… Mycket som inte översätts.

 1. har du läst The Malazan Book of the Fallen av Steven Erikson? Den första Gardens of the Moon är helt ok sen blir dom bara bättre ;)
  Sista delen kommer ut i januari 2011 men du har 9 böcker dit och till skillnad från Grr Martin är Erikson punktlig.
  Annars är Pratchetts Witches serie inte fel.

  1. Hmm, det låter ju väldigt lockande med en serie där den sista delen kommer ges ut inom en snar framtid (inte som GRR Martin nej, jag börjar bli lite orolig för att han ska göra en Robert Jordan och hinna avlida innan han skrivit klart serien). Och nio delar låter mastigt och fint! :)

   Pratchett är en stor favorit som jag gärna återkommer till då och då.

 2. Rekommenderar:
  Robin Hoob har kommit ut med en ny serie. Första boken heter Dragon keeper och är suveränt bra. Del 2 kommer ut i mars.
  Paolinis serie är också bra. Dock skulle jag vänta tills sista boken kommer ut. Lite RR Martin varning där.
  Jag gillar också Terry Brooks serie om Shannara. Har läst de första åtta. Tror den startar med Shannaras ättlingar.
  Själv planerar jag att återläsa allt från RR Martins värld med förhoppning att när jag är klar har den sista? boken färdigställts.
  PS Titta också på Naomi Noviks serie om Temerarie.

  1. Hm, jag gillade inte Robin Hobbs förra serie något vidare (minns inte ens vad den heter… Soldier’s Son kanske?). Är den här nya serien bättre?

   Shannara har jag försökt mig på någon gång för säkert tio år sen, men vi klickad ealdrig riktigt.

   Naomi Novik är jag däremot nyfiken på, och har faktiskt nyss köpt första delen i Temeraire-serien. Ska kanske börja med den och se om det är något att satsa på?

   1. Jag håller med dig om Hobbs Soldier son serie. Den var en stor besvikelse.
    Dragon keeper för mina tankar tillbaka till Narren böckerna.
    Första boken av Naomi Novik är suverän. En helt ny värld öppnar sig. De följande böckerna är lite av en berg och dalbana. Vissa är i topp och andra långt nere i botten. Men absolut läs den första och njut.

 3. Hm, jag kommer inte på några tokepiska serier bra nog att rekommendera förutom sådana som redan har tagits upp…

  Jag gillar verkligen The Name of the Wind av Patrick Rothfuss och The Painted Man av Peter V. Brett men det är första delarna i serier som ännu inte har fått sina andra delar. ;)

  Och så tycker jag att du ska läsa The Privilege of the Sword av Ellen Kushner trots att det är en fristående roman och inte en tokepisk serie!

  1. Jag ska nog undvika första delen i serier som verkar bra, det är ju så jobbigt att behöva vänta på nästa del…
   Men Ellen Kushner låter intressant och ibland kan det ju faktiskt vara skönt att läsa en fristående roman också. :)

 4. Hej!

  Du verkar ju redan ha fått en massa tips. Men jag kan inte låta bli att dela med mig ändå av en fantasyserie jag läste för några år sedan, när jag fortfarande hade tid att läsa mycket. ”Profetian om Cheysuli” heter serien som är skriven av Jennifer Roberson. Första boken heter ”I djurskepnad” (orig ”Shapechangers”). Jag är tveksam om de finns att köpa längre, men de borde finnas på biblioteket.

  1. Jag ska se om de går att få tag i, låter helt klar tintressant. Jag har en soft spot för shapeshifters och symbioser med djur av olika slag inom fantasy, så det här kanske är något för mig.

 5. Hej!

  Som ett fan av Raymond E. Feist måsta jag ju rekommendera en av mina favoriter, serien om Imperiets dotter. Tre böcker på engelska sex på svenska. De är skrivna tillsammans med Janny Wurts. Böckerna har anknytning till Riftwar-serien, men kan med fördel läsas helt fristående. De har dessutom en stark kvinna i huvudrollen.

  1. En stark kvinna i huvudrollen är ju alltid en fördel. Jag har hört tala som de här böckerna, men av någon anledning har jag aldrig läst dem. Vet inte ritktigt varför. De hamnar på listan nu iaf! :)

 6. Hm, Ursula LeGuins Earthsea Quartet (inkl Wizard of Earthsea, mm) kanske har tagits upp här. I annat fall kan jag verkligen, verkligen rekommendera boken. En av mina fantasyälsklingar.

 7. Greg Egans Diaspora är inte så dum heller om man får lov att trycka in en liten science fiction-bok, men det är ingen slappna-av-och-njut-bok precis. Hard SF å det grövsta.

  1. Jag gillar ju tung SF egentligen, men kanske inte riktigt som avslappningsläsning… :)
   Men ska garanterat kolla upp tipsen ändå, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s