Svartvit surrealism

Det är 1970-tal i Seattle i nordvästra USA. Bland ungdomarna sprider sig en bisarr sexuellt överförbar sjukdom som resulterar i spontana muteringar av olika slag. Många av de smittade ungdomarna blir utstötta och fruktade och flyr från civilisationen, men några försöker fortsätta sina liv som om inget hänt.

Charles Burns grafiska roman ”Blach Hole” liknar inget annat.
Det är en melankolisk, existensiell och ofta erotisk skräckhistoria som tar sig in under huden på sina läsare. Skickligt skiftar Burns perspektiv, så att vi får följa ett antal ungdomar med helt olika bakgrunder och personligheter. De är alla, på olika sätt, knutna till den mystiska sjukdomen, och deras olika öden sammanflätas till en suggestiv psykologisk skräckroman.
En intressant aspekt handlar just om hur de smittade ungsomarna förskjuts och fryses ut av de friska. Varför blir de så avskydda? Är det verkligen bara på grund av smittorisken, eller handlar det snarare om att mutationerna visar vem man egentligen är, under det där normala människoutseendet?

För att vara en graphic novel så innehåller ”Black Hole” ganska mycket text. En hel del dialog, men också respektive ungdoms berättarröst som kommenterar och ger sin syn på saken. Eller bara lakoniskt konstaterar vad som händer.
Burns tecknarstil är clean och avskalad, vilket effektiv kontrasterar till romanens tema. Många av sekvenserna, speciellt dröminslagen, är otroligt vackra i all sin surrealism. Vissa av ungdomarnas mutationer blir även de nästan vackra, eller i alla fall långt från groteska, i Burns händer.

”Black Hole” är ingen typisk skräckroman, utan förlitar sig på en noggrant uppbyggd stämning. Den ställer många frågor – om kärlek, vänskap, sex, utanförskap och våld – som aldrig direkt får några svar. Vilket är tur, för annars skulle den nog aldrig få sina läsare att fortsätta fundera långt efter avslutad läsning.

Charles Burns – Black Hole (Pantheon, 2005)

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s