Klassiker jag inte har läst, del 5

Nästa klassiker som jag inte har läst är en bok som har stått i min bokhylla sedan jag läste a-kursen i litteraturvetenskap (vilket var sisådär en sex-sju år sen). Vi hade den på kurslistan och jag köpte den som pocket eftersom jag av någon anledning fick för mig att den här boken var något jag skulle uppskatta.
Tänk så fel man kan ha ibland.

Miguel de Cervantes ”Don Quijote”
gavs ut i två delar, år 1605 respektive 1615. Historien om den förläste och urfattige adelsmannen Don Quijote som ger sig ut i världen tillsammans med sin trogne väpnare Sancho Panza är en välkänd del av litteraturhistorien. Mest känd är förmodligen episoden där Don Quijote ger sig i strid med några väderkvarnar.

Problemet med ”Don Quijote” som bok är att det verkligen märks att det gått ca 400 år sedan första publiceringen. Mossigt är bara förnamnet. Det är segt och utdraget som en gammal knäck från förrförra julen och inte blir det lättare av att textmassan är extremt tätskriven och ogenomtränglig.
Min pocketutgåva är på över 400 sidor och jag minns att jag fick kämpa i motvind för att ens orka till sidan 100. Som tur var lyckades jag fejka mig igenom både seminarium och hemtenta utan att bli avslöjad, och jag misstänker starkt att jag inte var den enda som hoppade över att läsa just den här ytterst långtråkiga boken.

Vad jag lärde mig av att försöka läsa ”Don Quijote”?
Att många klassiker är långt ifrån tidlösa. Trots att de haft stort inflytande på litteraturhistorien så behöver det inte betyda att de är värda att ödsla tid på idag – ibland räcker det med att läsa ett referat eller en baksidestext.

Däremot hoppas jag innerligt att den mästerlige regissören Terry Gilliam kommer lyckas genomföra sitt filmprojekt ”The Man Who Killed Don Quixote”. Detta havererade filmprojekt placerar Riddaren av den sorgliga skepnaden i nutid och verkar medföra precis lagom mycket modernisering för att återigen göra Don Quijote aktuell.

11 kommentarer

 1. Håller med. Har också gjort försök men det gick inte. Ändå blev den visst framröstad av spanska folket som den allra bästa, i nån tävling av nåt slag.

  1. Den kanske är lättare att läsa på spanska?
   Eller så är det för att det inte finns så många riktigt gamla klassiker därifrån, så den här har blivit den mest älskade…

 2. Haha, en av dessa kursböcker på littvet som jag aldrig läste ut… Jag kanske borde göra ett sådant bloggtema, ”Kurslitteratur som jag inte läste”. ;)

  1. Det kunde definitivt generera några inlägg. Har några klassiska misstag jag gjort som jag brukar delge mina elever, typ se en film istället för att läsa boken utan att ha koll på hur mycket de skiljer sig åt…

   1. Haha!
    Jag vet inte hur bra det är att skylta med att man inte läser all kurslitteratur bara, risken finns att någon av ens lärare kan hitta hit. :)

 3. Jag tyckte också att Don Quijote var seg, men inte riktigt så hemsk som de flesta andra i min grupp tyckte. Vissa saker var ju roliga men den skulle ha kunnat bantas ner en hel del. James Joyce och Moa Martinson däremot tyckte jag var helt bedrövliga men många andra gillade dem.

  Hoppas också att Gilliam lyckas med sitt Don Quijote-projekt den här gången, älskar alla hans filmer så The Man Who Killed Don Quixote borde ju också bli bra (:

  1. Ja, ett av de största problemen med boken är ju att den är så otroligt lång. Det räcker rätt bra med att bara läsa några utdrag.

   James Joyce har jag länge tänkt skriva om (att jag inte läst den alltså), men Moa Martinson gillar jag skarpt. Vi läste rätt mycket Moa, kan ju delvis bero på att huvudbyggnaden i Södertörns högskola är uppkallad efter henne. :)

   Jag har hört att Gilliam ska ta upp produktionen av filmen igen, så det är bara att hålla tummarna. Och hoppas att han slipper vara så otursförföljd när det gäller sitt filmande.

  1. Modigt! ;)
   Jag har bestämt mig för att inte ens låta boken stå kvar i bokhyllan längre. Mycket skönt att slippa det måstet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s