D som i December

Dags för bokstaven D i Bokfrågornas ABC:

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Jag läser väldigt lite deckare, men Agatha Christie och Maria Lang hör till favoriterna. Mina deckare ska helst vara av den gammeldags pusselsorten, där personporträtten är lika detaljerade som beskrivningarna av måltiderna, och där miljön är lika viktig som intrigen.
Jag föredrar den manipulerande och nyfikna Miss Marple framför den briljante men arrogante Hercule Poirot. Och så hör ju såklart allas vår favoritpolis Christer Wijk till de absoluta favoritkaraktärerna – en polis som är befriande långt ifrån dagens alkoholiserade och livströtta diton.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
Oj, vad svårt!
Jag läste en hel del dramer när jag pluggade littvet. Jag var alltid mer intresserad av prosan, men en del dramer har fastnat hos mig; Ibsens ”Et dukkehjem”, Sofokles ”Antigone”, Strindbergs ”Ett drömspel” och så Shakespeares många tragedier.
Jag har sett de flesta av dem, men faktiskt aldrig ”Antigone” av någon anledning.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
”Brideshead Revisited” (”En förlorad värld”) är ju oslagbar både som bok och som tv-serie. Men se för guds skull bbc-serien från 1981 med Jeremy Irons, inte den nya filmatiseringen som kom härom året.
Evelyn Waugh har skrivit boken.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Snön ligger lika djup i Johan Theorins ”Nattfåk” som den gör här i min förort för tillfället. Här har snöovädret, den fruktade fåken, minst lika stor roll som någon av huvudpersonerna. När den drar över det öländska landskapet kan vad som helst hända.

3 kommentarer

  1. Tycker väldigt mycket om Ett drömspel, men har faktiskt aldrig sett den. Et dukkehjem har jag dock både läst och sett. Ibsen är bra! Nattfåk är verkligen en vinterbok, tänkte inte på det…

    1. Jag tänker alltid att jag skulle vilja se fler Ibsen-dramer, men när de sätts upp så brukar biljetterna gå åt direkt och jag är så himla dålig på att hänga på låset. Lite synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s