Psykologisk skräck på svenska

Omslag: Natur & Kultur

Huvudpersonen i Andreas Romans ”Någon i din säng” är den rika och vackra författaren Sofia. Men trots alla sina framgångar är hon en olycklig och ensam person. Om man inte räknar den där mystiska skuggan som dyker upp när hon är som mest ensam och som har följt efter henne sedan barndomen.

”Någon i din säng” är inte direkt en skräckroman, utan mer en psykologisk thriller i Stephen King-anda. Den obehagliga skuggan är visserligen ganska skrämmande, men det är långt mer obehagligt att Sofia verkar vara den enda som kan uppfatta honom. Finns skuggan på riktigt, eller är hon på väg att bli galen?

Bokens starkaste inslag är utan tvekan de delar som beskriver Sofias barndom och den tid så skuggan först dök upp. Sofia har inga vänner, trots att hon är en utåtriktad och aktiv liten tjej. Men något verkar inte fungera när Sofia ska umgås med andra och Roman är väldigt skicklig på att beskriva skörheten hos denna tuffa flicka.

Sofias nuvarande författarliv är lite mindre väl beskrivet, och känns ibland på gränsen till fånigt. Problemet med att läsa en bok med övernaturliga inslag som för ovanlighets skull utspelar sig i Sverige är att jag tror att mina krav på verklighetsförankring och miljöbeskrivning blir högre. När det gäller amerikanska thrillers så kan jag stå ut med fler långsökta inslag, men i en svensk roman känns det som att krävs en viss dos svensk vanlighet för att det ska kännas realistiskt.

Ett stort plus för Roman är att han inte försöker skriva läsaren på näsan. Mycket av mystiken blir aldrig helt förklarad, men såpass mycket avslöjas att berättelsen inte blir hängande i luften.
Tyvärr känns slutet lite påklistrad lyckligt. Jag hade föredragit ett mer öppet slut, men så är jag ju också väldigt tveksamt inställd till lyckliga slut vare sig det gäller filmer eller böcker.

”Någon i din säng” är inte det bästa jag har läst i genren, men det är intressant och ofta spännande.
Jag blir riktigt sugen på att läsa fler böcker av Roman och det skulle inte förvåna mig om han kommer bli lika framgångsrik som John Ajvide Lindqvist.

Andreas Roman – Någon i din säng (Natur & Kultur, 2009)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s