A som i Alfabet

Jag tänker ibland att jag ska sluta fylla i enkäter och vara med i olika bokutmaningar. Ibland känns det som att de tar över hela bloggen. men det är ju så roligt att fylla i, så jag kan inte hålla mig.

Den här gången är det Lilla O som har startat en ny utmaning; bokfrågornas ABC.

Först ut är (som sig bör) bokstaven A:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
John Fowles ”Illusionisten” utspelar sig på den grekiska ön Phraxos. Förutom att vara en suggestiv och lätt paranoid berättelse, där inget är som det verkar vara, så kryddar Fowles sin historia med mängder av fantastiska miljöbeskrivningar av den vackra ön.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Aidan Chambers ”Tullbron” är en ungdomsroman där den manliga huvudpersonen (som jag tyvärr inte minns namnet på längre och inte har jag boken heller) lämnar skolan och ett klaustrofobiskt förhållande för att flytta in i ett gammalt tullhus vid en bro. Här lär han känna Tess och Adam, där den senare är en mystisk och spännande kille som en dag bara dyker upp vid bron .

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Oj. Ingen aning. Jag började läsa tidigt och minns absolut inte vilken den första boken jag läste var. Men säkert något från Barnens Bokklubb.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Joseph Conrads ”Heart of darkness” är en långnovell som ligger till grund för filmen ”Apocalypse now”. Boken är en uppgörelse med artonhundratalets kolonialism och exotism, samt med den mänskliga civilisationen (eller snarare bristen därpå).

3 kommentarer

  1. Joseph Conrad är det flera som skrivit om. Har du läst Sven Lindqvists Utrota varenda jävel som handlar om den och en hel del annat kring Europas syn på Afrika.

    Kul att läsa dina svar!

    1. Jag förstår att det är flera som har valt Joseph Conrad, det är ju verkligen en klassiker. Men det betyder att jag kanske borde börja kolla in andras svar innan jag själv skriver något…? ;)

      Jag har läst en massa om ”Utrota varenda jävel” men har aldrig läst den. Läser inte så mycket facklitteratur förutom kurslitteraturen, men den här verkar ju väldigt intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s