Astrids mest hatade

Förlåt Lyran, men jag kunde inte låta bli att vända på steken när det gällde den här veckans tematrio. Uppgiften var att skriva om de tre av Astrid Lindgrens figurer/böcker/filmer som man gillar allra mest.

Jag kan inte låta bli att göra min egen variant av listan, det vill säga
De tre Astrid Lindgren-karaktärer som jag avskyr allra mest:

1. Karlsson på taket
Denna tjocka psykopat bor på ett tak, har en propeller i ryggen och är en en riktigt obehaglig typ. Inte nog med att han gnäller, lurar och manipulerar den stackars Lillebror, han är också upphovet till den i synnerhet mest enerverande av alla signaturmelodier i den lindgrenska världen.
När jag var liten hette jag för övrigt Carlsson i efternamn, och blev mäkta förbannad över att tvingas dela efternamn med den här ”lagom tjocke” lille mobbaren.

2. Emil i Lönneberga
När jag läste Emil-böckerna som liten så fattade jag aldrig att man skulle heja på Emil. Jag tyckte att han var dum, ouppfostrad och jobbig, samt att han förtjänade varje minut av instängning i snickeboa. Dessutom tyckte jag att Emils pappa borde ha sett till att han inte hade någon täljkniv därinne, så att han vackert kunde sitta där utan något slags förströelse.
Emils lillasyster Ida gillade jag däremot, och önskade i smyg att hon hade varit huvudpersonen i böckerna. Som yngst av tre syskon så identifierade jag mig undantagslöst med lillasystrarna i Lindgrens böcker (Lisabet, Ida, Tjorven, den lilla Kerstin i Bullerbyn som aldrig fick vara med och leka).

3. Pippi Långstrump
Jag tyckte att Pippi Långstrump var en ganska obehaglig typ när jag var yngre.
Hon bara skulle skrika och spexa och stöka till, på ett ganska jobbigt sätt. Visst var hon sjukt stark, men hon verkade inte använda sin styrka på något särskilt konstruktivt vis utan verkade mest larva omkring och göra onödiga saker som att sova felvänd i sängen. Dessutom hade hon extremt tråkiga vänner i de prudentliga syskonen Tommy och Annika och jag förstöd aldrig varför hon inte skaffade sig lite roligare kompisar när hon nu var så rik och stark?
Fast ingen annan orkade kanske med henne och hennes ständiga rop på uppmärksamhet. Snacka om dramaqueen, den där Pippi.
Fast jag måste erkänna att jag var rätt sugen på att ha en egen herr Nilsson. Hästen var helt ointressant, men jag hade gärna haft en liten apkompis med kläder när jag var liten.

24 kommentarer

 1. Härlig tematrio, alla älskar Astrid så det känns uppfriskande med lite hat som omväxling.

  Jag kan inte låta bli att hålla med dig, Karlsson på taket är en riktig plåga. Jag tyckte också att Pippi var obehaglig, eller störande, jobbig och pinsam. Och Tommy och Annika sen, vilka töntar. Min sambo har faktiskt börjat fundera på om Pippi kan ha dåligt inflytande på vår son, i samband med att han börjat se Pippi-filmerna har han även börjat kasta saker omkring sig i äkta Pippistil. Det känns skönt att kunna skylla sitt barns dåliga uppförande på fiktiva karaktärer sådär.

  1. Haha, Pippi som dåligt inflytande? Kanske kan det vara så.
   Låt honom för all del inte se Lotta på Bråkmakargatan då, annars kommer han kanske börja klippa sönder sina kläder och rymma hemifrån…

    1. Det ingick en trådning med ett djup på 3 nivåer i temat, men jag ändrade till 10 nivåer (det högsta som fanns). Finns i inställningar -> diskussion ->övriga inställningar för kommentarer.

 2. Underbart! Jag fnissade för mig själv när jag läste det här. Jag avskydde också Karlsson och gör nog fortfarande i viss mån. Jäkla gubbe :P

 3. Jag kan inte låta bli att undra om hur den här listan hade sett ut om Pippi hade varit en pojke (eller om du hade varit det?). :) Jag tycker att det borde finnas fler tjejer som är lika stökiga och tar lika mycket plats som Pippi!

  1. Fast Emil är ju en minst lika stökig kille och honom gillar jag inte heller.

   Däremot gillar jag flera andra av Lindgrens tjejer som tar plats, som Ronja till exempel. Men Pippi har jag alltid haft svårt för, mycket för att hon inte riktigt känts som ett barn utan som något slags… vuxen idé om det anarkistiska barnet. Helt obegriplig för mig när jag var yngre.

 4. Åååh, så rätt, trodde jag var den enda som verkligen avskyr Karlsson på taket, en äcklig, småfet gubbe som bara är elak, hur kan man gilla det liksom??

  1. Det är ju faktiskt helt obegripligt! Och rätt obehagligt, vad är det för fel på gubben som bara vill umgås med en liten småpojke kan man ju fråga sig också… :O

 5. Var inte Pippi rätt taskig mot den där Prussiluskan också, förresten? Vad hade hon gjort för fel liksom, hon vill bara ta hand om en föräldralös unge och att ylleunderbyxorna skulle på! Okej, det var visserligen sommar, men hon menade ju väl.

  Väluppfostrade ungar har alltid lite svårt för Pippis upptåg, tror jag. Hon är ju så skitig och ouppfostrad.

  1. Prussiluskan är ju en sjukt underskattad karaktär. Hon och Tengil. De försökte ju bara införa lite ordning på torpet, och vad fick de för det? Uppror och revolution!

   Ja, Pippi var ju rätt obehaglig i allt sitt kaos. Barn har en tendens att vara extremt vanemässiga, så jag förstår verkligen varför Pippis anarki framstår som obehaglig.

 6. Håller med om Karlsson. Han är riktigt elak. Tycker inte speciellt mycket om Birk heller. Pippi och Emil är däremot favoriter.

  1. Birk gillar jag inte heller.
   Fast han var en ganska oförarglig mes, så han kvalade inte in på topp tre. Men som bubblare på hatlistan är han garanterat med.

 7. Jag var också lite för väluppfostrad för Pippi. Kul vinkling. Men det är bättre att ogilla Karlsson för att han är taskig, inte för att han är tjock…

  1. Klart att jag ogillar Karlsson så mycket för att han är taskig, inte för att han är tjock! Det där med ”lagom tjock” tog jag med mest för att det väl är vad han beskriver sig själv med?

 8. De enda Lindgren-figurer jag är riktigt förtjust i är de som spelas av Allan Edwall på film. Paradis-Oskar, Madickens granne Nilsson.. någon mer?

  1. Haha, är han?
   Det kanske är en karaktär som passar väl in i rysk sagokultur, det finns kanske liknande typer?

 9. Haha! Håller med om Pippi och Karlsson, men Emil menade ju alltid väl. Ida var dock en irriterande mes som nog ligger på topp tre bland mina favorithatfigurer bland Lindgrens verk.

  1. Vad kul att alla tycker olika!

   Även om Emil menade väl så blev det ju alltid fel och han lärde sig aldrig av sina misstag… Jag tyckte alltid att Ida lite orättvist fick bli en ”wet blanket” i jämförelse med den vilda Emil, den som alltid fick påminna honom om att han inte fick göra vissa saker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s