Klassiker jag inte har läst del 4

Det var länge sedan sist jag skrev om klassiker jag inte har läst.
Sjukt länge, faktiskt. Det beror inte, som man kanske skulle kunna tro, att jag har tillbringat tiden med att läsa så många klassiker att jag inte längre har några att skriva om. Tro mig, den här källan är oändlig. Men jag har läst och skrivit om vad jag läst så att jag helt har glömt bort att skriva om vad jag inte har läst – och inte heller vill läsa.

Så, välkommen till del 4 av Klassiker jag inte har läst.
Dagens bok: ”On the road” av Jack Kerouac

Jag är allmänt misstänksam mot människor som läser beatlitteratur.
De brukar prata om det rebelliska och nyskapande inom beat – men ärligt talat, hur rebelliskt är det att läsa något som hörde ens föräldrageneration till? Lika rebelliskt som att lyssna på Beatles eller gå i jeans ungefär. Det vill säga inte alls.
Speciellt märkligt tycker jag att det är när unga kvinnor i tjugoårsåldern rekommenderar den här boken, för jag fattar inte vad de har att hämta i en bok som verkar ha ganska rutten kvinnosyn. Observera att jag skriver verkar, för jag har ju inte läst boken utan låter bara mina fördomar om den florera fritt här. Men beatrörelsen var ju inte direkt någon höjdpunkt när det kommer till kvinnosyn, så jag antar att ”On the Road” inte är något undantag.

Jag är rätt ointresserad av beatrörelsen i stort, men av ”On the Road” i synnerhet. Jag tycker att roadtrips gör sig ganska bra som film, men är sjukt tråkiga att läsa i bokform. Så att läsa den här boken har liksom aldrig varit något jag ens har funderat på.

För att toppa mina fördomar om en bok jag aldrig har läst, så tänkte jag länka till det Simpsons-avsnitt som visar upp Ned Flanders beatnik-föräldrar. Men eftersom det inte finns på YouTube och jag inte orkar googla, så kan den som vill istället läsa om avsnittet här.

13 kommentarer

 1. Jag har läst den. Tyvärr. Där har vi X antal timmar som jag aldrig kommer att få tillbaka. Sjukt, och jag menar SJUKT, tråkig bok. Den platsar definitivt på topp 5-listan över de tråkigaste böcker jag någonsin läst.

  1. Men du läste ändå ut den?
   Jag är rätt glad att jag knappt ens bläddrat i boken. Den verkar ju inte bara tråkig, utan sjukt irriterande också.

   1. Jag var lätt besatt av ”Dr Peter Boxalls 1001 books you must read before you die”-listan på listsofbests.com under en period. Då läste jag enbart ”klassiker”, bra som dåliga, för att komma upp i en bra procentsiffra.

    1. Haha, känner igen det där!
     Jag hade en period när jag var typ 19-20 när jag klämde i mig sjuka mängder klassiker, för att jag kände mig obildad. Jag vågade aldrig erkänna att jag inte hade läst en bok utan bara hummade och nickade när någon klassiker nämndes…

 2. Jag håller faktiskt på att läsa den just nu och ja, är den inte väldigt tråkig? Har svårt att komma in i den. Har pausat läsningen och läser annat, vet inte om jag kommer plocka upp den igen. Bo-ring.

  1. Om en bok känns så tråkig så är den inte värd att läsa. Om man inte får betalt för det eller om det är kurslitteratur.

 3. Läste den för några år sedan, tillsammans med Räddaren i nöden och konastaterade att ingen av dem är skrivna för mig. Tråkiga böcker!

  1. Det märks ju att de är skrivna för en annan generation. Och för män…
   Räddaren i nöden har jag faktiskt läst, men tycker som du att den var ganska tråkig.

 4. Alltsa, den laste jag typ 50 sidor av och fejkade en bokessa om nar jag var femton, och lovade mig sjalv dar och da att jag skulle lasa resten som kompensation (vad gor man inte nar man har tidsbrist). Men…det har inte blivit av, for jag har itne kunnat overtala mig om att den faktiskt ar vard det…

  1. Haha. Och du lyckades komma undan med den fejkade essän antar jag…?
   Nä, jag tror inte riktigt att den är värd det. Om det inte är för något specifikt syfte, typ skriva ett blogginlägg om den eller så. ;)

   1. Ja, det var det som stod mellan mig och ett MVG, som jag tyckte att jag hade slitit som ett djur for redan innan, sa det var bara att bli lite kreativ… ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s