Briljanta, giftiga Zelda

Omslag: Kartago

Omslag: Kartago

Nu när hösten på allvar har lagt sig över oss som en gråfuktig filt och de olästa bokhögarna bara växer där hemma , så kan det vara skönt att ta en paus och läsa något riktigt roligt.
Förslagsvis då Lina Neidestams album ”Zelda”.
Här får vi följa den inkonsekventa, egocentrerade, rabiata och fullkomligt briljanta feministen Zelda i ett antal seriestrippar. Några av er kanske känner igen denna kedjerökande och cyniska brud från tidningen Nemi, där hon figurerat regelbundet. Men Zelda är mycket roligare, smartare och vassare än Nemi någonsin varit och skulle nog fnysa åt den senares trådsmala midja och välrakade ben.
Zelda är något så ovanligt som något av en feministisk seriehjälte, samtidigt som hon driver hejdlöst med allt som har med genusvetenskap, jämlikhet och queerradikaler att göra. Det är briljant och ofta giftigt och får mig att skratta högt ganska ofta, något som inte många seriefigurer lyckas med.

Det märks tydligt att Neidestam har utvecklat sin tecknarstil under de år hon ritat Zelda, när vissa äldre strippar dyker upp. Inte för att de är dåligt tecknade, men de nyare stripparna är både snyggare och bättre disponerade. Det ska bli intressant att se hur Zelda kommer fortsätta att utvecklas som karaktär, det känns som att hennes möjligheter är oändliga (även om hon själv aldrig skulle se det så, snarare är hon besatt av att ”utveckla sin kreativitet”).
Synd bara att det lär dröja ett bra tag innan nästa Zelda-album dyker upp.
Hur ska jag klara mig tills dess? Kan ingen ge Neidestam ett stipendium, så att jag slipper börja prenumerera på Nemi för att få mera Zelda?

I Lina Neidestams blogg kan du hitta ett flertal Zelda-strippar, och dessuom en hel del info om hennes nya karaktär maran.

Lina Neidestam – Zelda (Kartago, 2009)

4 kommentarer

    1. Visst är de?
      I albumet binds allt ihop lite mer, men det är verkligen grymt roligt och träffande. Hög igenkänningsfaktor för alla som läst genus…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s