Osäker på Sookie Stackhouse

Omslag: Ace Books

Omslag: Ace Books

Efter att ha läst den första av Charlaine Harris alla böcker om Sookie Stackhouse, ”Dead until Dark” så måste jag säga att jag tyvärr är lite besviken.

För det första; mina två favoriter i ”True Blood” (jag har sett båda säsongerna) är Tara och Lafayette. Tara finns över huvud taget inte med alls i boken och Lafayette har en ytterst liten roll, som inte alls är lika rolig och bitchig som den i serien.

För det andra; jag förstår inte hur alla de som har läst böckerna kan klaga på att serien innehåller så mycket sex. Denna första bok innehåller en hel del sexscener som ligger tillräckligt nära tantsnuskromanernas fåniga beskrivningar för att göra mig generad, inte av det explicita innehållet utan av hur det beskrivs.
I boken är det ju visserligen bara Sookies och Bills sexliv som beskrivs, medan det i serien är betydligt fler som får komma till. Men brodern Jason är ju en minst lika stor kvinnojägare i boken som i serien, bara det att man i boken inte får något förstahandsbeskrivning av hans aktiviteter eftersom allt berättas genom Sookie (och hon gör sitt bästa för att stänga ute folks sexuella tankar).

För det tredje; Arianrhod-Maria stör sig på att Charlaine Harris verkar ha något slags hårfixering, själv störde jag mig på att Sookie bryr sig så mycket om vad hon ska ha på sig hela tiden. Så fort hon ska göra något så funderar hon ett långt tag på vad hon ska ha på sig (vilket ändå alltid slutar med något pastellfärgat och typ blommigt) och det beskrivs gärna i detalj vilka kläder hon väljer, inklusive vilka smycken hon har till.

Men det jag hade svårast för i boken är nog förhållandet mellan Sookie och Bill.
I serien är han förvisso lika träig och kontrollerande, men de allra värsta inslagen har plockats bort. Som att Bill utsätter Sookie för något som påminner om en våldtäkt på en kyrkogård utan att ens nämna saken efteråt. Det händer vid flera tillfällen att hon säger nej men han ändå fortsätter, och det lämnar en obehaglig eftersmak i munnen. Mycket obehaglig.

Boken är inte alls dålig, trots mina invändningar.
Det är roligt och ofta spännande (tyvärr lite mindre spännande om man har sett hela säsong ett och därför vet vad som kommer att hända). Jag känner att jag behöver läsa några fler böcker i serien för att kunna avgöra vad jag egentligen tycker, det känns omöjligt att bestämma sig efter bara en bok.

”Living Dead in Dallas”, nästa?

5 kommentarer

 1. Jag gillar Sookie-serien starkt (även om jag väl inte kan påstå att det är stor litteratur – snarare uppslukande och spännande) men jag var inte fast förrän några böcker in i serien. Jag trodde att det berodde en del på att jag läste den usla svenska översättningen av ”Dead until dark” men det kan helt enkelt vara så att den inte är så bra… Mitt råd är att hålla ut någon eller några böcker till så att andra karaktärer än Bill får växa till sig litegrann.

  1. Ja, jag ska ge böckerna några chanser till!

   Jag tänker lite att det är som med Buffy, de första säsongerna är rätt underhållande, men det blir inte BRA förrän man kämpat sig igenom några säsonger och alla karaktärerna utvecklats.

   Jag har läst en hel del horribla saker om den svenska översättningen, så jag ska försöka undvika den helt.

 2. Åh, jag älskar ju True Blood!
  Dock har jag inte läst dessa böcker, och jag tror jag ska försöka ge dem en chans, och hoppas att de är bra! Det är ju underbart när man hittar en serie böcker som man gillar, så det aldrig tar slut liksom! ;) Så jag hoppas på denna!

 3. Jag försökte läsa den första men det var verkligen inte riktigt min grej och på din beskrivning så verkar det inte som att jag borde ångra att jag inte orkade läsa klart den (:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s