Fantastiska Lessing

Omslag: Månpocket

Omslag: Månpocket

”Gräset sjunger” är nobelpristagaren Doris Lessings debutroman och gavs ut ut första gången 1950 (finns nu i svensk nyutgåva). Och vilken debut sen!
Ett klaustrofobisk kammarspel som utspelas i ett Sydafrika kraftigt influerat av apartheid, världskrigens dramatiska prisökningar och stora kulturkrockar. Stämningen är så psykologiskt förtätad att det känns som att det nästan går att ta på den, allt medan den obönhörliga och tragiska historien utvecklar sig.

Romanen inleds med mordet på farmarhustrun Mary Turner. I princip genast erkänner den svarte tjänaren Moses mordet, samtigit som maken Richard helt verkar ha tappat förståndet.
Undan för undan rullas så den sorgliga och karga historien upp. Stadsflickan Mary gifter sig med den fattige bonden Richard och återvänder på så vis till en tillvaro som starkt påminner henne om sin barndoms misär. Den snälle Richard har inget som helst sinne för affärer eller jordbruk, och den strändiga hettan och fattigdomen får dem båda att bli både sjuka och isolerade.

”Gräset sjunger” är en sådan där bok som inte lämnar mig i fred, utan finns kvar i mina tankar långt efter att jag har läst ut den.
Den är ibland snudd på plågsam att läsa, speciellt när det kommer till Marys gradvisa förfall. Men den känns ändå så angelägen och så fantastiskt välskriven att jag inte kan säga annat än:
Läs! Läs! Läs!

Doris Lessing – Gräset sjunger (Månpocket, 2009)

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s