Suggestiv dystopi signerad Atwood

handmaidstale

Margaret Atwoods dystopiska ”Tjänarinnans berättelse” (”The Handmaid’s Tale”) kom ut första gången 1985. Men istället för att kännas daterad, är hennes roman om ett totalitärt samhälle där religionen totalt har tagit över mer aktuell än någonsin. Precis som i ”Oryx och Crake” lyckas Atwood med konststycket att skriva en berättelse som ligger tillräckligt nära verkligheten för att kännas realistisk, men samtidigt såpass skruvad att den beskriver en helt annan verklighet.

I ”Tjänarinnans berättelse” står en kvinna i centrum. Hon hade en gång en man, en dotter, en karriär, egen bostad och en egen identitet. Men efter att samhället kollapsat och blivit övertaget av religiösa fanatiker så blev hon av med allting – även sitt eget namn.
I detta ”nya” samhälle kan du som kvinna antingen bli en blåklädd hustru, en grönklädd hushållerska, eller en rödklädd barnaföderska. Vår namnlösa huvudperson blir tilldelad barnafödarrollen, eftersom hon visar sig vara fertil (något som är ovanligt), och skickas ut till en Anförare för att förhoppningsvis bli gravid.

Det mest suggestiva i Atwoods roman är beskrivningarna av hur övergången till diktaturen sker. Visserligen med en inledande terroristattack, men sedan såpass subtilt och smygande att när folk inser vad som håller på att hända och försöker fly så är det redan för sent. De är fångade, utan att ha sett eller märkt buren som byggts runtom dem.
Det är svårt att inte associera till Afghanistan, eller liknande diktaturer där religionen tagit över och begränsat den frihet som kvinnor (och män) tidigare har haft. Just därför känns Atwoods roman otäckt aktuell även idag.

Språket är som alltid oerhört vackert och träffande. Den melankoli som gärna genomsyrar hennes språk får här blomma ut helt, speciellt i de avsnitt där berättaren skriver om sin familj och den gamla tiden, när hon fortfarande var en person istället för en vandrande livmoder. Det är gripande och ganska smärtsamt att läsa, men samtidigt helt oumbärligt.

Efter att ha läst ”Tjänarinnans berättelse” blir jag mer sugen än någonsin på Atwoods nya, ”The Year of the Flood”, som ska utspela sig runt samma katastrof som ”Oryx och Crake” handlar om.

Margaret Atwood – Tjänarinnans berättelse (Prisma, 1986)

Annonser

11 comments

  1. Den finns att få tag på på t.ex Adlibris om du vill läsa den på engelska. På svenska är det lite knepigare, den verkar inte finnas i tryck.

 1. Jag försökte läsa Oryx and Crake men lyckades inte komma längre än typ 50 sidor…kanske ska ge den en chans till? Tjänarinnans berättelse låter också bra.

  1. De flesta av Atwoods böcker är lite svåra att komma in i. Jag är väldigt förtjust i Oryx och Crake, tycker att den känns lite couplandsk i sin cyniska världsbild där alla matprodukter ersatts av sojaditon och där streamade avrättningar är ett vanligt nöje.

 2. Jag tyckte mycket bättre om Tjänarinnans berättelse än Oryx och Crake. Den senare var för hård och kall på nåt vis. En fascinerande grej i Tjänarinnan… är hur kvinnorna blir av med sina namn, och sen bara får heta som sin man/äga, Of Glen, Of vadhannuheter…

  1. Håller med om att Oryx och Crake känns lite kallare än Tjänarinnans berättelse, men jag undrar om inte det är meningen? Den där hårdheten känns som en del av det samhälle hon beskriver däri.

   Ja, det där med namnen gillar jag. Ofglen och Offred och så vidare. Plus att de byter namn när de byter man, eftersom de i princip är hans egendom.

 3. På senaste tiden har jag läst mycket om Atwood och efter att ha läst även detta känns det verkligen dags att ge henne en chans. Men hjälp mig som inte har koll, vad borde jag börja läsa av henne? (gärna på svenska pga lathetsskäl).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s