Mera om manifestet (och om avunden)

Det dära manifestet för ett nytt litterärt decennium skapade tydligen många upprörda känslor. Bloggar som har hyllat manifestet har fått en mängd beska kommentarer.
Här finns ett bra exempel, här ett annat.

Själv så blir jag mest trött på att om och om igen läsa att författarna som ligger bakom manifestet bara är aaaaavundsjuka på bästsäljare som Kepler. Att hävda att avund är drivkraften för dessa författare är inte bara förenklande, det är också extremt fantasilöst. Det är ju standardargumentet som kan vändas mot vem som helst (på grund av vad som helst);
Är du feminist? Det är bara för att du är avundsjuk på alla snygga kvinnor.
Gillar du inte att läsa? Du är bara avundsjuk på alla läsare för att de är smartare än du.
Gillar du inte Blondinbellas blogg? Du är bara avundsjuk på hennes framgångar.

Klart att jag tycker att alla ska få hävda sina åsikter i den här debatten, oavsett vilken sida de har valt. Men att komma och hävda att de sju författarna bara är avundsjuka känns som ett väldigt ogenomtänkt argument.

8 kommentarer

 1. För mig känns det mer som det går hand i handske med rådande politiskt klimat – där man talar om kanon och att ”kunna rita” på konstskolorna.

  1. Fast författarna försöker ju inte tvinga alla andra att följa manifestet. Så i så fall är det väl snarare de själva som behöver ”kunna rita” dvs skriva romaner med berättandet i fokus.

 2. Att spela avundsjuka-kortet känns så jävla högstadie.

  Men annars tycker jag att manifestet känns rätt meningslöst. Jaha, ni vill skriva riktiga romaner? Gör det då, liksom. Inte behöver man gå ut i pressen för det. ;)

  1. Avundsjuka-kortet ÄR verkligen högstadiementalitet!

   Jo, men hade de bara skrivit romanerna så hade de ju inte fått all den här uppmärksamheten… Och säga vad man vill om manifestet, det verkar ju ha genererat en hel del debatt i alla fall.

 3. Jag blev rätt fötjust när jag läste dmanifestet(efter alla andra). Att värna om Berättelsen känns efterlängtat i dessa tider där ”alla” ska skriva ”en bok”.

  1. Jag håller med! Det fanns klart vissa poänger med det, även om jag inte håller med om precis allt.

 4. Måste bara hålla med om hur trött jag är på det infantila användandet av ”du är bara avundsjuk” och ”det är den svenska avunden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s