Underbara Nattvakten

Omslag: Natur & kultur

Omslag: Natur & kultur

Jag har länge varit sugen på att läsa Sarah Waters. Icke heteornormativa kärlekshistorier, viktoriana, Londonska miljöbeskrivningar och identitetsbyten – det låter ju nästan för bra för att vara sant.
I somras passade jag på att lägga tassarna på ”Nattvakten” när den var read, och nu måste jag erkänna att det faktiskt var så fantastiskt bra som jag hade förväntat mig.

Romanen kretsar kring några kvinnor (och en man) som befinner sig i London under och strax efter andra världskriget. Kronologin är omvänd, ett grepp som här fungerar extremt väl och aldrig känns långsökt eller konstruerat. Bara självklart faktiskt, helt i linje med några av huvudkaraktärernas egna tankar och associationer.

Efterkrigstidens London verkar vara allt annat än en munter plats.
Den stiliga Kay känner sig malplacerad, efter krigsårens ambulanstjänst vet hon inte riktigt vad hon ska syssla med. Viv och Helen jobbar på en kontaktförmedling, vilket även det är ett riktigt nedköp jämfört med krigstidens departementsarbeten. Helen lever tillsammans med den vackra författarinnan Julia, men börjar tröttna på att aldrig kunna visa sin kärlek öppet. Vivs bror Duncan besväras av sitt mörka förflutna, när en gammal vän dyker upp i hansd liv igen.
Dessa karaktärers liv vävs ihop i Waters roman på ett trovärdigt och vackert sätt. Allt med ett härjat London som bakgrund, ett där bomberna faller under nätterna, där folk tar sin tillflykt till tunnelbanan när skyddsrummen tycks överfyllda och där en kopp kaffe är en stor lyx.

”Nattvakten” är en sådan där bok som stannar kvar hos en efter man har läst klart. Vilket får mig att misstänka att jag har fått en ny favoritförfattare.

Sarah Waters – Nattvakten (Natur & Kultur, 2006)

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s