Klassiker jag inte har läst, del 3

När jag läste grundkursen i litteraturvetenskap och vi skulle läsa Homeros så läste jag hela Odysséen och fann den väldigt givande. Däremot tror jag att jag bara orkade mig igenom några meningar av Iliaden innan jag gav  upp och bläddrade igenom resten. Jag vet att jag borde ha läst dem i omvänd ordning, eftersom Odysseus äventyr tar vid där Iliaden slutar, men samtidigt är jag glad att jag gick på känslan istället.
För Iliaden är ju faktiskt fruktansvärt långtråkig.
Jag som avskyr krigsfilmer i allmänhet får akut tråksjuka av att läsa alla uppräkningar av arméer och slag i Iliaden. Det bara maler och maler och till slut bryr man sig inte ett dugg om vilken guldhårig gudinna eller bredaxlad hjälte som gjort vad. Man vill bara att det ska ta slut.
Vilket, passande nog, är precis samma känsla jag fick härom veckan när jag råkade se några minuter av den usla Hollywood-filmatiseringen ”Troja”. Starka hjältar, högmodiga kungar, intrigerande gudar (fast de tror jag är bortretuscherade i filmen) och menlösa kvinnor som inte lyckas göra något intressant över huvud taget.

Känner du dig manad att ändå läsa Homeros så vill jag återigen påpeka att Odysséen spelar i en helt annan liga. Där finns intressanta vändningar, intriger och karaktärer, till skillnad från den menlösa soppa som Iliaden består av.

2 kommentarer

  1. Kan bara hålla med om att troja är kräkframkallande.
    Hollywood och grekisk mytologi är ingen bra kombo.
    Den ende regissör jag skulle vilja ge förtroendet i dagsläget att göra en värdig filmatisering av de anrika myterna är Guillermo del Toro. Pans Labyrint har EXAKT rätt känsla för att t.ex fånga myten om Kora och dödsriket. Faktum är när jag tänker efter att jag tror att den är baserad på den myten. Och nej, jag har inte gjort någon research på ämnet, så det är möjligt att jag konstaterar det uppenbara.
    Har fått grekisk mytologi uppkörd med modersmjölken så jag tar åt mig när den blir förstörd av klåparjävlar!

    1. Guillermo del Toro skulle nog kunna göra en värdig filmatisering av det mesta tror jag. Men grekiska myter vore nog synnerligen intressant. Ingen som kan pitcha det för honom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s