Psykologisk thriller i herrgårdsmiljö

Det är inbördeskrig, någonstans i Norden (troligast Finland, eftersom huvudstaden kallas H). Romanens berättare Ben finner tillsammans med Alex, Leila och Juri en herrgård mitt i ute i ingenstans som på något mirakulöst sätt har klarat sig undan plundring. Herrgårdens ägarinna låter dem flytta in, och snart har de anpassat sig helt till sitt nya hem. När så ägarinnans systerdotter dyker upp störs lugnet, och de sex personerna blir alltmer misstänksamma och nästan aggressiva mot varandra.

Anna-Karin Palms roman ”Herrgården” är en förtätad psykologisk thriller.
Spelet mellan de sex karaktärerna är obehagligt, men samtidigt gripande. Mitt i historien tronar herrgården, som det nav intrigen kretsar kring. Som en sjunde karaktär, lika levande som någon av de andra.
Det är en mycket skickligt skriven roman. Återhållen, men samtidigt mycket precis. Många händelseförlopp antyds bara till en början, men blir allt eftersom mer tydliga. Samtidigt blir det också plågsamt uppenbart för Ben att han egentligen inte kan lita på någon av de andra. Alla, även han själv, ljuger inför varandra och inför sig själva. Alla verkar ha en dold agenda.

”Herrgården” påminner mig en del om Jerker Virdborgs ”Svart krabba”.
Även där är det ett nordiskt land i krigstillstånd som bildar bakgrund till en psykologisk thriller, där ingen vet vem man kan lita på men ändå tvingas samarbeta.

Anna-Karin Palm – Herrgården (Albert Bonniers förlag, 2005)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s